Adventskalender: laat het aftellen maar beginnen


Een aantal jaar terug ontdekte ik de mooiste manieren om te gaan aftellen naar kerst. De mooiste adventskalenders zag ik op blogs voorbij komen. 2 Jaar terug begon ik met onze eerste adventskalender. Deze bestond uit kleine doosjes. Maar halverwege het aftelproces wist ik al niet meer wat ik in de doosjes moest doen, want ja het was toch wel leuk dat er iedere dag wat anders tevoorschijn zou komen.


Vorig jaar kreeg ik een kaartenmolen en tegen de tijd dat ik weer aan de slag ging met een adventskalender, ontstond het idee om de kaartmolen hiervoor te gebruiken. Ik kocht witte vierkante enveloppen voor in de kaartmolen. Ik printte mijn favoriete Pinterest Winter Wonderland foto's in de juiste maat en voorzag deze van de cijfers van 1 t/m 24. In enveloppen stopte ik allerlei soorten vlaggetje, zodat er elke dag een vlaggetje aan een lint geregen werd en we met we met kerst een witte kerstslinger hadden hangen.

Dit jaar moest ik weer iets anders verzinnen, want om de slinger elk jaar uit elkaar te halen vond ik niet zo'n goed plan. Een ding stond vast het moest in de enveloppen passen.


En zo ontstond het idee om iets te doen met vierkante foto's. Ik had al eens via Hema.nl Instagram foto's laten afdrukken en deze maat past perfect in de enveloppen. Ik ontdekte dat je via Hema.nl ook foto's van je telefoon of computer in het vierkant kan laten afdrukken. De fotobestelling werd een verzameling van mooie momenten van het afgelopen jaar. Ik moest alleen nog iets maken waar de foto's worden ingeschoven, zodat je aan het eind van het aftellen een collage hebt van mooie momenten.


De foto's zijn iets groter dan 10 cm. Ik wilde een overzicht van 4 foto's naast elkaar. Voor een advent kalender zouden er rijen ontstaan van 4 foto's breed en 6 rijen lang. Maar ik had ondertussen zoveel foto's uitgezocht dat ik er voor koos om door te gaan met aftellen tot en met 1 januari.

Het geheel maakte ik van transparant zeil.
De basis is een stuk van 44 cm breed en ongeveer 90 cm lang.
De stroken die ik op de basis vast stikte zijn 44 cm breed en 11 cm hoog.
Ik maakte voor de stroken een basis op papier wat ik als sjabloon gebruikte om over te trekken.
Ik stikte met de naaimachine de stroken vast over de breedte.
Daarna stikte ik de vakjes van boven naar beneden.
Het hangsysteem maakte ik van houten latjes en dubbelzijdig tape. De breedte van de latjes is ongeveer 92 cm. Het systeem maakte ik eerder als d.i.y. voor Moodkids.nl. Klik hier om het voorbeeld en tutorial te zien.

Afgelopen weekend gaf ik de adventskalender als schoencadeau aan Koert, Stijn en Juul en we kunnen bijna niet wachten om te beginnen met aftellen. Ik ben zo benieuwd wat ze van het eindresultaat vinden, want ja nu is het nog maar een lege boel.

Wil je nog andere inspiratie op het gebied van adventskalenders? Klik op onderstaande naam en laat je inspireren:
Oh Happy Day
Paul et Paula
Sweet Paul
Poppytalk
We like Monday's

Klik hier en hier als je onze adventskalender van vorig jaar wil bekijken.

Veel plezier met rondsnuffelen!


Reacties

 1. Heel tof idee! Weer eens wat anders dan de standaard adventskalender. En heerlijk om hieraan te knutselen denk ik :)!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die van mij is ook al klaar. Maar ik heb alvast weer fijne inspiratie voor volgende jaar.
  Ik vind je idee super!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is het echt alweer een jaar geleden dat ik de vorige adventskalender in jouw prachtige en gezellige huis bewonderde? Die van vorig jaar vond ik supeleuk en deze is nog leuker :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, dat is een goed idee! Héél leuk om dan zo'n collage te bekomen!
  Groetjes, Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ontzettend leuk Liza, en gewoon zelfgemaakt! Petje af
  Big smile, Rebecca

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten